Glumac iz veoma malog mjesta, imao je talenat za velike uspjehe, a postao ime jugoslovenskog filma još 1960. godine. Sve to zbog filma “Pješčani grad” u kojem je glumio mladića, davne 1962. godine, a od tada ga pamtimo kao “Smokija”.

Igrao je tokom veoma bogate karijere u različitim filmovima, često su to bile komedije ili ratni filmovi. A, u zadnje vrijeme, u filmovima kao “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Život je lijep”, “Smrt gospodina Goluže”, “Kuća pored pruge”,…

Glumio je skoro kod svih redatelja iz Jugoslavije, a najveći televizijski uspijeh je imao sa ulogama u serijama: “Dimitrije Tucović”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Kuda idu divlje svinje” i “Vruć vjetar” .

Ostvario je preko 70 televizijskih i filmskih uloga, glumio za skoro sve najbolje redatelje, a krajem 90-ih preuzeo i režisersku palicu.

Zanimljivo je reći da je Ljubišu tokom karijere pratila jedna posebna saradnja sa Milenom Dravić. Prvi put na filmskom platnu su se pojavili u “Prekobrojnoj”, a suradnja se nastavila dalje, 25 puta čak.

1983. godine za “Letnji as” izjavljuje da je Milena bila mlado djevojče, “naivka”, kako su to zvali, a nakon samo dva-tri ljeta pretvorila se u izvrsnu glumicu.

Ali, ona nije jedina koja je bila zavedena Smokijem. Devedesetih je imao dosta zavodničkih avantura. Mnogo su ga žene sekirale i ostavljale, ali su ga i ludo voljele.

U seriji “Policajac sa Petlovog brda” je bio oženjen Majom Sabljić, Milenom Dravić, Nedon Arnerić, Svetlanom Bojković a umalo i Ivanom Žigom.

U pravo svijetu tu je bila jedna ljubav samo, i to Mirjana, njegova voljena supruga.
Prije nekoliko godina, ispričala je i priču kako su se upoznali.

Ljetovala je na Bledu. I Ljubiša je bio na odmoru, šetao je. Sestra joj je rekla da je to Ljubiša Samardžić. Mirjanu to baš i nije zanimalo. On je prvo primjetio njen tranzistor, pa tek onda ona. Kasnije je pričao da u životu nije vidio lošiji tranzistor, a Mirjana se nada, ni bolju ženu. To je bilo još 1970. godine.

Povijesni susret se u brak pretvorio koji je trajao pet decenija. Teška bolest i tragičan ishod su prekinuli brak sa čim se Ljubiša borio mjesecima.

Legendo, u miru nam počivaj!

Izvor:noviporedak.novi.ba