Home / Vijesti / Region / HRVATI MOLE AMERE: Dajte nam lovce F-16, pa da završimo sa REPUBLIKOM SRPSKOM!

HRVATI MOLE AMERE: Dajte nam lovce F-16, pa da završimo sa REPUBLIKOM SRPSKOM!

 

Samo dan pošto je objavila da će pozvati čak 21.000 rezervista na vojne vežbe, Hrvatska je zatražila od SAD da joj isporuče avione F-16 kako bi napala Republiku Srpsku!?!

Naime, zagrebački „Večernji list“, koji je inače jako blizak hrvatskoj vlasti, objavio je tekst u kom se navodi da je Hrvatska jedan od „najvernijih američkih saveznika“, te da će nabavkom aviona nadmašiti „migove 29“ koje je Srbija dobila od Rusije.

Kolumnista ovog lista Ivan Hristić piše da su vojne snage kojima se Beograd diči bile jake i tokom devedesetih godina, „pa su izgubile rat“ (!?). Prema njegovim rečima, Zagreb bi u novim političkim okolnostima mogao da „završi svoj nedovršeni posao u Banjaluci“ (!?!), čime je direktno zapretio napadom na Republiku Srpsku!

Hrvatski novinar se otvoreno podsmeva srpskoj vojsci i tvrdi da će je Hrvatska lako preskočiti.

„Hrvatska je visoko na lestvici najvernijih američkih saveznika. Novi hrvatski avioni barem sledećih desetak godina biće superiorni u odnosu na srpske. Ni najskuplji, sasvim novi avion F-16 više nije izvan dometa. U nizu Vučićevih slavodobitnih izjava ističe se biser: Srpske vazdušne snage su jače od svih zemalja SFRJ zajedno. Te snage su i devedesetih bile najjače, pa je Srbija izgubila ratove. U promenjenim okolnostima novi srpsko-hrvatski rat nije nemoguć, a mogli bismo pokušati završiti ‘nedovršeni posao’ u Banjaluci“, navodi se u Hrstićevom tekstu. Hrvatski kolumnista nije propustio priliku da se obruši na „migove“ koje je Srbija dobila.

„U Srbiju je teatralno dopremljeno šest ‘novih’ polovnih ‘migova’ koje je Rusija ‘donirala’. Taj poklon će Srbi morati pošteno da plate, barem 30 miliona dolara po avionu. Naknadna modernizacija nema smisla na avionima koji imaju tako malo preostalih radnih sati…“,zaključuje Hristić.

Komentarišući ovaj očigledno ratnohuškački tekst, vojni stručnjak Miroslav Lazanski kaže da su sve to laži.

– ‘Migovi“ jesu donacija. Ceo paket, uključujući modernizaciju aviona koji će dostići generaciju ‘četiri plus’, koštaće 180 miliona dolara. Tu spada i deset rezervnih motora, modernizacija radara koji će imati domet 120 kilometara, rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i rezervni delovi elektronike. Posao je jako povoljan, jer jedan avion te generacije ne košta manje od 70 miliona dolara! – ističe Lazanski, dodajući da Hrvati izgleda ne znaju da je proizvodna linija za avione F-16 ugašena i da je Vašington neće obnavljati.

General Božidar Delić smatra da moramo jačati odbranu, jer tako preventivno delujemo na „mišiće“ suseda.

– Remont ‘migova’ nije skup, ali jesu rakete. Mi prvi put dobijamo rakete dugog dometa koje mogu gađati i na daljinama od 100 i više kilometara. Ako nabavimo i PVO sisteme o kojima se pregovara, Hrvati više neće predstavljati nikakvu pretnju. Inače, Amerikanci nikom ne poklanjaju avione… – zaklujčuje Delić.

(Informer)

loading...

Check Also

ALARMANTNO ! HRVATSKE PRETNJE NISU PUCANJ U PRAZNO: Zagreb se sprema za presecanje koridora REPUBLIKE SRPSKE ;hrvatska vojska… (VIDEO)

Hrvatska vojska proteklih meseci intenzivno uvežbava savlađivanje vodenih prepreka i forsirano prelaženje reka što su …

}