Home / Skandal / POTRES DECENIJE SE DOGODIO: “Jedna država povukla priznanje nezavisnosti Kosova”

POTRES DECENIJE SE DOGODIO: “Jedna država povukla priznanje nezavisnosti Kosova”

Potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je Surinam povukao odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

On je istakao da je dobio obaveštenje o tome od Ministarstva spoljnih poslova te države “posle dugotrajnog rada i mnogih razgovora“.

“Nota o povlačenju odluke i priznanju nezavisnosti Kosova je stigla 30. oktobra. Ova odluka pokazuje da se mora istrajavati, razgovarati sa svima, ako mislimo da Kosovo bude nacionalni interes“, rekao je Dačić.

On je istakao i da je do avgusta 2012. godine više od 80 zemalja priznalo “državu Kosovo“, a za vreme njegovog mandata “samo pet“.

“Ovo pokazuje da nije sve gotovo, kao što neko govori. Nisam siguran da će u Prištini objaviti ovu vest. Ovo je veoma važan događaj koji zavređuje posebnu pažnju, a ne da se o tome priča na nekim drugim događajima“, navodi Dačić.

Prema njegovim rečima, ova odluka nije presedan, dešavalo se i ranije, ali ne često.

“U slučaju Kosova to je bilo sa Sao Tome i Principe, posle smene vlasti. Nismo ovo uradili parama – para nema, nismo pritiscima – nemamo čime da pritiskamo, ali moramo da istrajemo. Žao mi je što su priznali Kosovo mnogi koji su nam bili prijatelji za vreme Josipa Broza Tita, ali smo se mi više bavili neprijateljima“, istakao je Dačić.

Kako je naveo, “kao virus se širi ono što je nastalo kršenjem prava u slučaju Kosova“.

“Naša generacija neće biti ta koja će videti da Kosovo ima stolicu u UN. To se svakako neće desiti dok Rusija i Kina ne promene stav. Mi ih svakako nećemo podržati. Oni su se preračunali. U ovome je pomogao naš čovek koji ima kontakte sa vlastima u Surinamu. Pozivam celu dijasporu da to rade za svoju zemlju. Nećemo da stanemo ovde, zameraju mi iz Brisela i Vašingtona da najviše na ovome radim. Pa radim jer je to naš najveći problem.

Dačić je rekao i da je ova odluka “grom iz vedra neba” za vlasti u Prištini.

“Oni ovo ne očekuju. Oni su najavljivali da će svi da ih priznaju, da samo mi treba da ih podržimo da postanu članovi UN. Malo su se preračunali, ne znaju oni da imaju posla sa upornim, principijelnim i malo tvrdoglavim ljudima”, rekao je Dačić.

Priština: Nema povlačenja priznanja, Dačić je šarlatan

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je Surinam povukao priznanje nezavisnosti Kosova.

U odgovoru na izjave Dačića, savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, Jetljir Zumberaj je rekao da se radi o kleveti.

“Povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu. Sve je to kleveta, dok je Dačić šarlatan”, kazao je Zumberaj za prištinske medije.
Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je vlada Surinama obavestila Srbiju da je povukla priznanje nezavisnosti Kosova i da ga je o tome sinoć obavestila ministarka spoljnih poslova Surinama, a da je u toku noći stigla i nota sa zvaničnim saopštenjem.

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. juna 2016. godine.

Ker-Lindzi: Velika stvar, tehnički to nije “poništavanje”

Profesor Džejms Ker-Lindzi kaže da potez Surinama tehnički ne predstavlja “poništenje priznanja Kosova”, već “priznanje suvereniteta Srbije nad Kosovom”.

“Ovo je velika stvar, ukoliko se potvrdi. Srbija kaže da je Surinam povukao priznanje Kosova. Tehnički, u pitanju je priznanje suvereniteta Srbije nad Kosovom. Stručnjaci smatraju da se priznanje ne može povući, već je potrebno da neka država izrazi suverenitet nad nekom teritorijom”, kaže Lindzi.

Britanski profesor, koji se bavi Balkanom, a posebno se fokusira na pitanje secesije, na Tviteru je istakao da je pitanje priznanja “političko pitanje, ali i pravno pitanje”.

Ker-Lindzi je istakao da je za uspešnu secesiju bitna podrška velikih sila, ali da se i u slučaju Kosova pozivalo na međunarodno pravo.

(Beta,Tanjug)

loading...

Check Also

[VIDEO] Tinejdžerka odlučila da proda nevinost kako bi kupila IPHONE 8: U hotelskoj sobi dočekao je šok

Tinejdžerka Xiao Chen na jednom online forumu objavila je kako prodaje svoju nevinost za 20 …

}