Home / Sport / Šok svjetskih razmjera: Pokrenuta krivična istraga protiv Luke Modrića?!

Šok svjetskih razmjera: Pokrenuta krivična istraga protiv Luke Modrića?!

Postoji osnovana sumnja da je tokom rasprave u krivičnom predmetu protiv prvookrivljenog Zdravka Mamića i drugih, neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju potpisao 10. jula 2004…

Općinsko državno tužilaštvo u Osijeku otvorilo je istraživanje protiv Luke Modrića zbog postojanja osnovane sumnje da bi prilikom davanja svjedočkog iskaza pred Županijskim sudom u Osijeku počinio krivično djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza iz članka 305. stavka 1. Kaznenog zakona/11., saopćio je DORH.

Postoji osnovana sumnja da je 13. juna 2017. na Županijskom sudu u Osijeku, tokom rasprave u krivičnom predmetu protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1970.) i drugih, zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. i 2. KZ/11; premda je prethodno bio upozoren da je kao svjedok dužan govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza krivično djelo; ispitan u svojstvu svjedoka neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju (temeljem kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s nogometnim klubom iz Zagreba u omjeru 50:50 posto) potpisao 10. jula 2004. kod potpisivanja svog prvog ugovora o profesionalnom igranju s navedenim klubom te da je kod svakog produžavanja profesionalnog ugovora o profesionalnom igranju s tim klubom potpisivao i aneks na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja.

Osumnjičenik je, a nakon što mu je predočen dio njegovog iskaza datog u postupku pred Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 30. avgusta 2015. godine, sada neistinito naveo kako je tada pred USKOK-om, kada je govorio o razgovorima između njega i drugookrivljenika (1959.) u vezi s podjelom transfernog obeštećenja, mislio samo na reguliranje građanskopravnog odnosa između njih dvojice, kao i da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za inozemni nogometni klub. Osumnjičeniku je istoga dana poslan i poziv za provođenje dokazne radnje njegovog prvog ispitivanja.

loading...

Check Also

Njih dvojicu ste odmah prepoznali, ali znate li ko je ovaj BUCKO U SREDINI, danas je SAN MNOGIH ŽENA! (FOTO)

Kakva transformacija! Kladimo se da ga nikada ne biste prepoznali.  Na ovoj fotografiji nastaloj u …

}