Home / Sport / Zbog napada na Janicu uhitili 12 ljudi, dvoje su maloljetnici

Zbog napada na Janicu uhitili 12 ljudi, dvoje su maloljetnici

Kukavičko ponašanje kakvo se dogodilo na Braču, gdje se veća skupina muškaraca okomila na jednu ženu – sportašicu i državnu dužnosnicu – nema nikakve veze s odanošću svom sportskom klubu

Splitska je policija u nedjelju dovršila kriminalističko istraživanje nad ukupno 12 osoba, među kojima je dvoje maloljetnika, osumnjičenih da su u subotu na trajektu koji je iz Splita plovio za Supetar na Braču, a onda i u trajektnoj luci verbalno napadali i vulgarno vrijeđali najtrofejniju hrvatsku sportašicu i državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić (35), i svi će danas biti privedeni na Prekršajni sud u Splitu.

Policija je priopćila da je “dovršeno kriminalističko istraživanje nad 12 osoba, od kojih su dvije maloljetne, te je utvrđena sumnja da su u suboti, 10. lipnja, na trajektu koji je plovio na relaciji Split-Supetar, te po izlasku s trajekta, narušavali javni red i mir na štetu 35-godišnjakinje i još dvije ženske osobe u dobi od 40-godina, s kojima se nalazila u društvu. Protiv navedenih osoba podneseni su Optužni prijedlozi, zbog prekršaja iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a tijekom dana će biti dovedeni na Prekršajni sud”, stoji u priopćenju splitske policije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako Hina neslužbeno doznaje proslavljena hrvatska skijašica, olimpijka, državna tajnica Janica Kostelić se prilikom izlaska s trajekta nalazila u službenom vozilu Ministarstva s još dvije 40-godišnje žene.

Skupina mladića, među kojima je najstariji imao 27 godina, a dvojica najmlađih nepunih 18, na trajektu je okružila vozilo u kojem su bile njih tri te su državnu tajnicu Janicu Kostelić verbalno napadali i vulgarno vrijeđali, a kada su u luci u Supetru izašli s trajekta skupina mladića na obali je nastavila s vrijeđanjem. Dio građana koji se ondje našao, bilo je i stranih turista, uključio je kamere svojih mobilnih aparata te ih nedugo nakon toga objavili na internetu što je policiji pomoglo da otkriju počinitelje verbalnih napada.

Po dolasku u Supetar državna tajnica Janica Kostelić verbalne napade prijavila je policiji.

Do 22 sata uhićena su petorica osumnjičenih, dva sata kasnije još jedan, a do jutra policija je privela preostalu šestoricu. Policija za sada ne navodi detalje o identitetu privedenih. Policijski izvidi su u tijeku.

Proslavljena sportašica, državna tajnica Janica Kostelić na otok Brač je doputovala zbog finala teniskog turnira Croatia Bol Open, ali je nakon incidenta napustila Brač i vratila se u Zagreb. Medijima je po povratku u Zagreb izjavila da se na Braču nije osjećala sigurno.

HOO oštro osudio napad na Janicu

Verbalne napade i uvrede upućene državnoj tajnici Janici Kostelić sinoć je oštro osudila Vlada Republike Hrvatske, istaknuvši kako su one “izraz nepoštivanja i prema njezinim športskim uspjesima, ali i njezinoj aktualnoj dužnosti, unatoč naporima koje čini u uspostavi pozitivnih trendova u hrvatskom športu”.

Zbog incidenta je u nedjelju reagirao i Hrvatski olimpijski odbor (HHO) koji je istaknuo da je “ponašanje skupine muškaraca koja je na Braču dočekala i vrijeđala Janicu Kostelić, državnu tajnicu za sport, sramotno i neprihvatljivo u civiliziranom društvu.”

– Janica je najtrofejnija hrvatska sportašica svih vremena. Zahvaljujući njezinim pobjedama hrvatska se himna puno puta svirala u svijetu, a hrvatska se zastava vijorila na najvišem jarbolu i zbog toga zaslužuje naše poštovanje. No, prije svega zaslužuje poštovanje kao žena i kao takva ne smije biti meta ovakvih divljačkih ispada. Kukavičko ponašanje kakvo se dogodilo na Braču, gdje se veća skupina muškaraca okomila na jednu ženu – sportašicu i državnu dužnosnicu – nema nikakve veze s odanošću svom sportskom klubu već je samo krinka za huliganizam koji treba odvojiti od sporta i kažnjavati – istaknuo je HOO.

Inače, ovo je drugi izgred i napad na sportske djelatnike u samo nekoliko dana na otoku Braču. Prvi se dogodio u Bolu, kada je u srijedu 22-godišnji mladić napao savjetnika Dinama, Zdravka Mamića, snažno ga udarivši s leđa šakom u potiljak, a od siline udarca Mamić je pao u more.

Napadača su uhvatili Mamićevi prijatelji i zadržali ga do dolaska policije. Dan kasnije je na Prekršajnom sudu kažnjen mjerom opreza zabrane približavanja Zoranu Mamiću kao i kontaktiranja s njim. U slijedećih mjesec dana Prekršajni sud trebao bi donijeti odluku hoće li mu, po prijedlogu policije, izreći jednomjesečni zatvor.

Čelnici Hajduka u šoku

Incident u Supetru iznenadio je mnoge, a čini se najviše čelnike Hajduka koji se cijeli dan nisu uspjeli oporavit od šoka
Razlog je jednostavan – borba za pravednije odnose u hrvatskom nogometu i provođenju Zakona o sportu bili su potpuno marginalizirani sve do osnutka novog državnog tijela kome je na čelu Janica Kostelić.

Njenim dolaskom stvari su se počele micati s mrtve točke i upravo je Janica potpisala mišljenje kojim se potvrđuje da se izmjene o Zakonu u sportu donesene još 2015. ipak odnose na HNS i da se moraju potvrditi.

Potvrdila je to i nedavna skupština HNS-a na kojoj su čelnici nevoljko ipak uskladili rad svog Saveza s novim zakonom.
Očito je da su u Hajduku jako pogriješili te da sve zasluge državne tajnice za uvođenje pravednijih odnosa i reda u hrvatski nogomet nisu dobro iskomunicirali sa svojim navijačima, pa je ni kriva ni dužna državna tajnica izvrijeđana što se nikako nije smjelo dogoditi i to ne samo zbog zasluga u uvođenju reda u hrvatski sport nego zbog toga što ona kako velika sportašica bez mrlje u karijeri to zaista nije zaslužila.

loading...

Check Also

HRVATI MOLE AMERE: Dajte nam lovce F-16, pa da završimo sa REPUBLIKOM SRPSKOM!

  Samo dan pošto je objavila da će pozvati čak 21.000 rezervista na vojne vežbe, …

}